Skal narkomaner have gratis heroin?

Skal narkomaner have gratis heroin?

image title: 
Foto: discovod/123rf.com
De fleste narkomaner vil gå langt i jagten på penge til det næste fix, men når de får det udleveret gratis, undgår man, at de tager ulovlige metoder i brug.
 
Og det er både en fordel for misbrugerne selv, men også for samfundet. En analyse fra Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, viser nemlig, at misbrugerne begår mindre kriminalitet, når de får heroinen gratis, og herved falder omkostningerne på politi, retsvæsen og fængselsophold.
 
”Når vi ser på de personer, der er i behandling i mindst ét år, viser analysen, at lægeordineret heroin har en positiv effekt på brugernes livskvalitet og overlevelse,” fortæller sundhedsøkonom i Kora, Lone Bilde, og fortsætter:”Desuden er de mindre kriminelle og kommer mindre i fængsel. Det giver et pænt fald i de offentlige udgifter”.

Helt nøjagtig koster det 15.000-20.000 kroner mindre om året i udgifter at have en misbruger i heroinbehandling i forhold til at have misbrugere i metadonbehandling.

LÆS OGSÅ: Så meget kan du tjene ved at døbe dit barn Preben

Udover at analysen viser et fald i kriminalitet, så viser den også at misbrugernes livskvalitet stiger. De bliver blandt andet mere tilfredse med sig selv, kommer tættere på familie og venner og oplever, at deres helbred bedres.

Dog konkludere analysen også, at ordningen er dyr. Prisen løber op i 1,6-2,5 millioner kroner pr. leveår, når udgifterne til behandlingen sættes op imod de ekstra leveår og den øgede livskvalitet.

Det svarer nogenlunde til det samme som de mest komplicerede behandlinger i sundhedssystemet eksempelvis hjerteoperationer. Dog mener Lone Bilde ikke, at man kan sammenligne andre behandlinger med heroinudlevering:
 
”Der er en række aspekter, som vi ikke tager højde for. Eksempelvis er omkostningerne for de personer, der bliver ofre for misbrugernes kriminalitet, ikke medregnet”.

Synes du, at det er i orden, at man giver stofmisbrugere gratis heroin?

Politiken