Skandale: Nu skal Naser Khaders bøger brændes

Skandale: Nu skal Naser Khaders bøger brændes

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
I 2015 udgav det konservative folketingsmedlem Naser Khader bogen ’Hjertet Bløder’ i samarbejde med journalist og forfatter Stig Matthiesen hos forlaget People’s Press.

Nu har man valgt at trække bogen tilbage, efter Weekendavisen har fundet frem til, at ud af bogens 75 kapitler indeholder mindst 11 af dem længere passager som angiveligt er skrevet af efter bøger, artikler og opslagsværker, som ikke fremgår nogen steder i bogen.

Allerede da bogen blev udgivet i 2015 undrede en anmelder fra Dagbladet Information sig over, at bogen bar præg af at være afskrevet, og skrev at ’dele af teksten efterlader indtryk af udfyldning med Wikipedia-prosa’, og en anmelder fra Weekendavisen skrev, at ’flere kapitler synes kopieret fra et opslagsværk’.

Dengang blev der ikke gjort videre ved hentydningerne, men nu har Weekendavisen gået bogen igennem og kan konkludere, at der er blevet skrevet af flere steder, uden det nævnes i bogen.

Et eksempel er en passage fra kapitlet ’Arabisk brødkultur’, hvor der står:

”Jeg så det ske i min barndoms Syrien, når min mormor tabte et stykke brød på gulvet og ikke tillod, at det blev smidt ud sammen med affaldet.”

Anekdoten minder umiskendeligt om et engelsk indlæg skrevet af den canadiske kogebogsforfatter Habeeb Salloum, der på en hjemmeside skriver:

”I used to see this happen at home when my mother dropped a piece of bread on the floor, not allowing it to be thrown away with the garbage.”

LÆS OGSÅ: Kronprinsessen tager parti i omdiskuteret sag

Efter afsløringen om afskrivning er kommet frem strides de to forfattere nu om, hvem der bærer ansvaret. I en mail til Weekendavisen skriver Naser Khader, at han er rystet over, hvad han får fremlagt, og kalder dokumentationen for ’klokkeklart plagiat’.

I et telefoninterview med Weekendavisen uddyber han:
 
”Jeg blev interviewet 15-20 gange til bogen, og så skulle Stig Matthiesen føre pennen. Hver gang vi havde talt om et emne, sendte jeg nogle litteraturhenvisninger til ham, og 2-3 måneder senere fik jeg manuskriptet, læste det og sagde god for det.”

Ifølge Jakob Kvist, som er kreativ direktør hos People’s Press er der kun én ting at gøre ved de mange bøger:

”Det er en ren tilståelsessag. Vi er skyldige i uagtsomt intellektuelt tyveri, og det er vi meget kede af. Jeg bøjer mig i støvet for dokumentationen,” fortæller han til Weekendavisen og fortsætter:

”Vi trækker bogen tilbage med det samme og brænder, hvad der er tilbage af den.”

Hvad skal straffen være for plagiat?

DR
 
Tags: