Slankekure kan medføre øget vægt

Slankekure kan medføre øget vægt

image title: 
Ion Chiosea/123rf.com
Slankekure og vægttab er ord, der i takt med den stigende fedme, oftere og oftere bliver brugt, og som de fleste af os har haft bekendtskab med. Et nyt amerikansk studie viser dog, at slankekure på længere sigt kan have alvorlige konsekvenser.

Et studie af deltagerne fra det amerikanske program, Biggest Looser, hvor målet er at tabe sig mest muligt, viser nemlig, at kroppen kæmper for at tage kiloene på igen.

Seks år efter programmets afslutning viser studiet, at deltagerne forbrænder 500 kalorier mindre hver dag, end de reelt burde. Herudover oplever de også mere sult, da deres niveauer af vægtregulerende hormon leptin, er væsentligt lavere inden slankekurens start.

LÆS OGSÅ: Det skal være ulovligt at smide skrald

Berit Lilienthal Heitmann, professor i fedme, forklarer, at det ud fra et biologisk udgangspunkt giver mening, da vores krop kæmper hårdt imod tabet af kilo.

“Vi skal ikke mere end 100 år tilbage, før der var sult i Europa, og vores stofskifte har ikke kunnet nå at tilpasse sig. Dengang var de, der var bedst til at lagre fedt, dem der overlevede, og det har givet os de gener, vi bærer rundt på i dag,” fortæller Berit Heitmann

Hun mener hertil, at man derfor skal droppe ideen om, at overvægtige selv er skyld i fedmen, og derfor bør tage sig sammen.

”Vi ser i dag på fedme på den måde, at det er en genetisk lidelse, og i et fedmefremmende samfund vil dem, der har generne med stor sandsynlighed udvikle overvægt eller fedme. Lidt på samme måde som diabetes også er en genetisk lidelse, hvis udtryk påvirkes af vores livsstil. Det kan også forklare, hvorfor kroppen for nogles vedkommende kæmper meget hårdt for at tage de tabte kilo på igen," siger Berit Heitmann.

Har du, eller kender du nogen, der haft problemer med at holde vægttabet?

Metroxpress 
Tags: 
Nøgleord: