Slet disse sms’er omgående!

Slet disse sms’er omgående!

image title: 
Foto: John Williams/123rf.com
Det viser sig, at hundredevis af danskere onsdag har modtaget falske sms’er.

Afsenderne formodes at være svindlere, der forsøger at få folk til at trykke på deres sms-link. Hvis man enten trykker på linket eller ringer nummeret op, kan man risikere at ens telefon bliver komprimeret.

Der står følgende i beskeden:

”Tak fordi du købte følgende produkt den 13/09/2016. Produktnavn: NAVIGON Europe. FAKTURERET PRIS: 599,00 kr.(Bekræftet). Har du ikke autoriseret dette køb? Du kan annullere ordren til enhver tid nedenfor: http://goo.gl/7LcbZA. Venlig hilsen iTunes Butikshold.”

Hvis man trykker på linket, får man højst sandsynligt virus. Virussen vil kunne se hvilke login du bruger, samt de elektroniske transaktioner du laver, og dermed holde øje med din trafik.

Det er dog ikke et nyt scenarie, da man i længere tid har set vira på computere. De er nu også at spore i telefonverdenen.
Michael Dahl, regionsansvarlig for F-secure i norden, råder folk til at tænke rationelt.

”Det vigtigste er selvfølgelig, at man skal tænke to gange over beskeden. For eksempel i denne konkrete besked skal man tænke over, om man overhovedet har købt noget i for 599 kr. i iTunes,” siger Michael Dahl til BT.

LÆS OGSÅ: Utroligt! Medicinpriser skudt i vejret

Hvis man uheldigvis kommer til at trykke på linket, er det vigtigt at reagere hurtigt.

”For det første skal man forsøge at afbryde forbindelsen til linket med det samme eller gå væk fra linket. For det andet kan man køre et antivirusprogram på sin telefon for at tjekke, om der er nogle virusfiler på telefonen. Det, som de her it-kriminelle udnytter er typisk, at folk ikke har disse programmer på deres telefoner,” siger Michael Dahl.

Hvis skaden er sket, kan man med fordel downloade et antivirus program, der formodentligt ville kunne reparere skaden.

”Folk har typisk ingen beskyttelse på telefonen. Det er en god idé at få noget software ned på telefonen og tjekke den igennem, hvis man har været uheldig at trykke på sådan et link,” siger Michael Dahl.

Har du modtaget en lignende sms?

BT 
Tags: