Sodavand øger risikoen for kræft

Sodavand øger risikoen for kræft

image title: 
Foto: thamkc/123rf.com
Er du også en af dem, der engang imellem kan finde på at slukke tørsten med en sodavand?
Så er der dårligt nyt. Ifølge en ny undersøgelse er bare to glas sodavand om dagen nok til at risikoen for kræft i galdeblæren og galdevejene.

I undersøgelsen har man observeret 7.100 voksne henover en periode på 13 år. Og man kunne altså observere, at dem, der drak to glas sodavand om dagen eller mere, havde større risiko for at få kræft, sammenlignet med dem, der ikke drak sodavand.

”Der er brug for flere undersøgelser i forhold til relationen mellem indtagelsen af sukkerholdige drikke, og risikoen for kræft i galdevejene og galdeblæren. Og her ville det være bedst, hvis man kunne dele det op i drikke, der er sødet med sukker og drikke, der er kunstigt sødet,” sådan skriver de svenske forskerne i deres studie, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute. 

LÆS OGSÅ: Hvordan vil de hjemløse overleve i et pengeløst samfund?

Hvad der præcis øger risikoen for kræft er endnu ikke fastslået. Forskerne selv, mener at en vægtstigning og type 2-diabetes kan være to af årsagerne.

Derudover påpeger de, at resultaterne fra undersøgelsen ikke nødvendigvis er generaliserbare, da deltagerne blot har udfyldt et spørgeskema om deres diæt, og fordi alle var nogenlunde jævnaldrende.

Drikker du mere end to glas sodavand om dagen?

Ekstra Bladet
 
Tags: 
Nøgleord: