SOL TESTER: Er det en fordel at stå tidligt op?

SOL TESTER: Er det en fordel at stå tidligt op?

image title: 
Foto: choreograph/123rf.com
Jeg har ofte læst, at det kan være en fordel at stå tidligere op om morgenen, end man plejer. Ifølge en artikel på Forbes er folk, der står tidligt op mere proaktive, får bedre karakterer, bedre til at løse problemer, bedre til at planlægge, mere optimistiske og sover bedre om natten. Jeg har før i tiden altid været god til at stå tidligt op, men inden for de seneste år har tiderne ændret sig.

Jeg er gået fra at være a-menneske, til at være b-menneske med stort B. Snooze-funktionen på min telefon er blevet en kær ven, og jeg trækker den ofte så langt, at jeg ender med at stresse rundt, for ikke at komme for sent på arbejde.

Men nu har jeg besluttet, at nok skal være nok. Jeg savner dagene som a-menneske, da jeg helt klart ser flere fordele ved at have god tid om morgenen. Derfor har jeg besluttet mig at tage udfordringen op med mig selv og stå en time tidligere op hver dag i en uge. Og lad mig allerede nu konkludere, at det lyder nemmere end det er. Læs her, hvordan det gik:

Dag 1: Fredag. Klokken 6 ringer mit vækkeur. Jeg er så heldig, at det kun tager mig 10 minutter at komme på arbejde, hvor jeg skal møde klokken 8.30, så jeg har god tid. Jeg har læst, at mange succesrige forretningsfolk står tidligt op for at dyrke motion, så derfor beslutter jeg mig for at løbe en tur som det første. Jeg ved, at det nu er alvor, og jeg kommer både tidligt op og får løbet. Faktisk ender jeg med at have så god tid, at jeg helt overskudsagtigt møder en halv time tidligere ind på job og kan gå en halv time før.

Dag 2 og 3: Det er weekend, og jeg plejer normalt ikke at stille mit vækkeur. Men det skal da ikke holde mig fra at gøre det nu. Jeg vil dog give min indsats dumpekarakter, da jeg både lørdag og søndag snoozede indtil klokken 9.30. Måske var jeg alligevel lidt for optimistisk omkring, hvordan jeg ville klare denne opgave.. Suk.

Dag 4: Min mandag ligner min fredag. Jeg kommer op klokken seks, får løbet, badet, spist, og mødte tidligere ind på jobbet.

Dag 5: Tirsdag. Indrømmet. Jeg nåede faktisk at sætte min alarm til en time senere, da den ringede klokken 6, men ”heldigvis” fik min dårlige samvittighed mig alligevel op til tiden. Jeg fik løbet (hvilket gik noget bedre end i går), havde tid til at stryge dagens outfit og lave morgenmad. Også i dag kom jeg i god tid på job. Sådan!

Dag 6: Onsdag. Jeg har fri i dag. Men jeg har meldt mig til yoga klokken 8 i mit lokale fitnesscenter, så jeg har noget at stå op til. Jeg kommer afsted i god tid. Dog er jeg meget træt, og er ikke sikker på, at jeg[L5]  var kommet op, hvis jeg ikke havde meldt mig til yoga.

Dag 7: Torsdag: Jeg føler mig næsten bedøvet af træthed i dag, og ender med at snooze i 10 minutter, men kommer stadig op og får løbet, og trods min træthed klarer jeg løbeturen uden de store kvaler.

Dag 8: Fredag: Jeg kan endelig se en ende på eksperimentet, og selvom det er hårdt at komme op, så snoozer jeg ikke og får stadig nået alt til tiden. Jeg er dog så træt, at jeg er nødt til at sidde og slappe lidt af i min sofa i stedet for at møde tidligere ind på arbejdet. Glæder mig så meget til at sove længe i morgen!

KONKLUSION:


Hvad fik jeg ud af det?
Jeg har været oppe langt tidligere, end jeg plejer og har sågar løbet hver dag. Jeg kan også mærke, at jeg er meget friskere og har mere overskud i løbet af dagen. Det største minus er, for mit vedkommende, at jeg VIRKELIG er træt om aftenen. Så træt, at det eneste jeg kan overskue er tanken om at skulle tidligt i seng. Jeg vil helt klart fortsætte med at øve mig i at stå tidligere op, men det kræver også, at man sørger for at gå tidligere i seng hver aften. Det er langt sværere, hvis man ikke gør begge dele på en gang.

Desuden er en time tidligere HVER dag måske lige i overkanten. Jeg kunne forestille mig, at det ville være ideelt at gøre det hver anden dag, eller på dage, hvor man har et pakket program, så kan man nå træning, oprydning og lignende inden dagen for alvor går i gang. Har du i det hele taget svært ved at nå alle de praktiske opgaver i løbet af dagen, er det helt klart en fordel at stå tidligere op. Selvom man skulle tro, at det gjorde én trættere at stå tidligere op, er jeg faktisk friskere i løbet ad dagen, end jeg er, når jeg sover en time længere. Så jeg kan helt sikkert anbefale at stå tidligere op.

Hvordan får du mere overskud i hverdagen?
Tags: 
Nøgleord: