Sover du længe? Det kan være tegn på sygdom

Sover du længe? Det kan være tegn på sygdom

image title: 
Foto: Pixabay
Det kan øge risikoen for at dø tidligt, hvis du sover længe. Det kan nemlig være tegn på, at du har skjulte lidelser. Sådan lyder én af konklusionerne i en ny australsk undersøgelse.
 
Forskerne fra University of Sydney har undersøgt mere end 200.000 australieres vaner for rygning, alkohol, mad, fysisk aktivitet, stillesiddende adfærd og søvn. Testpersonerne var alle ældre end 45 år og har afgivet deres svar via spørgeskema over en periode på seks år.
 
De australske forskere fandt frem til, at risikoen for at dø tidligere stiger med hele 31 procent, hvis du er typen der sover mere end ni timer om dagen.
 
Det kan lyde lidt underligt, da folk i sundhedssektoren har været ude at sige, at man skal huske at få nok søvn, og at for lidt søvn også kan være direkte sundhedsskadeligt.
 
LÆS OGSÅ: Næsespray hæmmer børns vækst
 
Den modstilling har forskningslederen og hovedforfatteren, Emmanuel Stamatakis, på studiet dog et muligt svar på:
“En af de mulige forklaringer er omvendt årsagssammenhæng. En lang sovetid kan være tegn på, at der gemmer sig en sygdom, der endnu ikke er diagnosticeret.”
 
Forskeren fremhæver stadig, at den sundeste længde på en søvn er mellem syv og ni timer, og den skal helst ligge i det samme tidsrum hver dag.
 
Sover du længe i weekenderne?

MetroXpress 
Tags: 
Nøgleord: