Sundhedsansatte snager i eksens journaler

Sundhedsansatte snager i eksens journaler

image title: 
Foto: Lenetsnikolai Ленец/123rf.com
Det kan være fristende for læger og sygeplejersker lige at slå op om datteren bruger p-piller, eller hvilket medicin ekskæresten tager.
Så fristende at Sundhedsdatastyrelsen sidste år politianmeldte 21 ansatte i sundhedsvæsenet for at tjekke folk, der ikke var deres egne patienter, i det Fælles Medicinkort, hvor man kan finde oplysninger om danskernes medicinbrug.

Det er en stigning sammenlignet med, at man i årene 2011-2014 kun anmeldte syv sundhedsansatte.
Anmeldelserne kommer for det meste fra patienter, der kan se, hvem der har kigget på deres data når de logger på, forklarerdirektør for Sundhedsdatastyrelsen, Lisbeth Nielsen, ifølge Metroxpress.

LÆS OGSÅ: Her er alderen, der får de slemmeste tømmermænd

Straffen for at slå en person op, som ikke er en patient er bøder på 4.000 til 15.000 kroner.
Ifølge DF er straffen for mild, og her vil man have hævet straffen:

”En så lille bøde for at snage i sin ekskærestes data er for lidt. Man skal kunne afskediges,” siger formand for Folketingets sundhedsudvalg, Liselott Blixt.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har også meldt ud, at hun er klar til at se på strafniveauet:

”Sundhedsoplysninger er dybt fortrolige, og derfor kan læger, som uberettiget slår patienter op i systemet, også straffes med bøder og op til fire måneders fængsel. Og i yderste konsekvens kan man også blive afskediget og få frataget sin autorisation. 

Strafferammen er altså relativ hård, men jeg er helt åben overfor at drøfte en yderligere stramning,” udtaler ministeren ifølge Metroxpress i en skriftlig kommentar.

Hvis du havde mulighed for at snage i din eks’ journal, ville du så gøre det?

Metroxpress 
 
Tags: