Sverige vil indføre grænsekontrol i Malmø

Sverige vil indføre grænsekontrol i Malmø

image title: 
Foto: Leif Ingvarsson/123rf
Eksplosioner og skudepisoder er nærmest blevet hverdag i den svenske by Malmø. Senest blev en mand i 20’erne natten til lørdag skudt på åben gade i byen Arlöv, som er en forstad til Malmø. De mange episoder skyldes ifølge Mats Karlsson, der er næstkommanderende ved Malmø Politi, den stigende mængde af illegale våben.

De mange ulovlige våben kommer blandt andet ind i landet gennem Danmark, og Mats Karlsson efterspørger derfor en øget grænsekontrol ved Øresundsbroen:

”Jeg ville ønske, at det var nemmere at stoppe tilfældige biler, end det er i dag, og at vi lettere kunne have en egentlig kontrol i perioder som nu. Jeg mener ikke en permanent kontrol, men i en vis periode, sådan at hvis vi vidste, at der var noget på vej, kunne vi stoppe alle,” siger han til Politiken.

I alt 71 skydevåben blev konfiskeret i og omkring Malmø sidste år. Det er det højeste antal nogensinde. Malmø Politi forventer dog at beslaglægge endnu flere våben i år. Alene i april blev 30 skydevåben beslaglagt i Skåne-regionen.

Også det svenske rigspoliti mener, at en øget grænsekontrol vil styrke dem i kampen mod de mange illegale våben. Der understreges dog, at en øget grænsekontrol ikke alene kan dæmme op for de mange ulovlige våben, men at det bør kombineres med et større efterretningsarbejde også.

Lektor Gerd Battrup, Center for Grænseforskning på Syddansk Universitet og forsker i grænseoverskridende politisamarbejde, har følgende vurdering af sagen:

”Løsningen er ikke grænsekontrol, det er øget politisamarbejde. Der kommer 30.000 personer hen over Øresundsbroen hver dag, og politiet har ikke en chance for at kontrollere alle. Derfor er de nødt til at gøre det målrettet,” siger han til Politiken og fortsætter:

”De bander, der er tale om, er nogle, som i et vist omfang opererer på begge sider af grænsen, så derfor må vi arbejde sammen om det her. Det, der i virkeligheden giver bonus, er det politisamarbejde, vi har”.

Hvad er din holdning til en eventuel øget kontrol ved Øresundsbroen?

Politiken
Tags: