Tøjindsamling: Kun 1,5 procent går til fattige lande

Tøjindsamling: Kun 1,5 procent går til fattige lande

image title: 
Foto: Wavebreak Media Ltd/123rf.com
UFF-Humana beskriver selv deres organisationen, som indsamler og forhandler af brugt tøj for at tjene penge til formålet, om at støtte mennesker i fattige lande. Men selvom organisationen har dette formål, så er det kun halvanden procent, der går til ulandsprojekter.
 
Det viser UFF-Humanas årsregnskab for 2014 og 2015, der er blevet offentliggjort for første gang, efter hård kritik fra flere sider, fordi de ikke tidligere har fremlagt disse.
 
”Når jeg kigger på regnskabet, bider jeg mærke i, at det er en meget lille del af den egentlige engrosomsætning, der reelt synes at blive anvendt til ulandsprojekter,” siger Robert Hinnerskov, der er generalsekretær i Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, til Radio24syv ifølge metroxpress.
 
UFF-Humana har 915 tøjcontainere til indsamling af tøj, sko og tekstiler stående forskellige steder i Danmark. Tøjet sælges i europæiske genbrugsbutikker og på afrikanske markeder for at skaffe penge til projekter i fattige lande.
 
Men langt størstedelen af midlerne går til personaleomkostninger og indsamlingsomkostninger.
 
LÆS OGSÅ: Så nemt kan hackere misbruge dit Visa-kort
 
Den daglige leder for UFF-Humana, Else Hanne Hansen, mener, at seks til ti procent af genbrugsindtægterne er mere retvisende for organisationens donationer. Hun understreger desuden, at 2014 var det dårligste år længe, og at resultaterne i 2015 og 2016 er langt bedre.
 
”I 2015 betalte UFF-Humana 510.932 kroner til donationer af indtægterne fra salg af brugt tøj, det er godt seks procent. I 2016 har vi til nu doneret over 700.000 kroner til ulandsprojekter fra tøj-indtægterne og har dermed nået otte procent. Vi anser det for realistisk at nå ti procent i 2016,” skriver Else Hanne Hansen i en mail ifølge metroxpress.
 
UFF-Humana har desuden flere gange været efterforsket af de danske skattemyndigheder og af bagmandspolitiet, da der har været mistanke om, at organisationens midler er gået til Tvind-bevægelsen, som organisationen er en del af.
 
”Når de deler så få penge ud – i øvrigt til egne projekter i den tredje verden – er det fordi, at langt størstedelen af deres indtægt på 8-9 millioner kroner om året går til Tvinds Lærergruppe. Tvind har mange underselskaber som UFF, der kanaliserer deres penge til konti i skattely,” siger journalist, Frede Jakobsen, der har beskæftiget sig med Tvind i mange år, til Radio24syv ifølge Metroxpress.
 
Har du doneret meget til tøjindsamlinger? 

Metroxpress
Tags: