Tøjvask er for kvinder!

Tøjvask er for kvinder!

image title: 
Foto: Tatiana Gladskikh/123rf
En ny undersøgelse foretaget af erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy blandt 17-20-årige viser, at tøjvask er et kvindejob, mens gør-det-selv-arbejdet er forbeholdt den mandlige del af parforholdet.

Således forventer 39 % af de adspurgte mænd, at det er kvinden, der skal stå for tøjvasken i et kommende parforhold. 41 % af kvinderne tilkendegiver, at det er en opgave, som de vil tage sig af.

Undersøgelsen viser samtidig, at både unge mænd og kvinder forventer, at kvinderne også står for rengøringen, madlavningen og børnepasningen, mens mændenes job er at klare have- og gør-det-selv-arbejdet. Undersøgelsen viser dog også, at størstedelen forventer, at arbejdet deles ligeligt mellem begge parter.

Kvinfos direktør, Nina Groes, er dog ked af den stereotype inddeling af hjemmets arbejdsopgaver. Til Politiken siger hun blandt andet:

”På mange måder er de unge bare realistiske, for deres forventninger afspejler den virkelighed, der er i dag. Vi ved, at kvinder stadig lægger mere tid i arbejde i hjemmet, og at arbejdet er fordelt på mande- og kvindeområder. Kvinderne tager sig af rengøring og tøjvask, mens mænd for eksempel klarer havearbejdet. Men jeg synes, det er skræmmende, at de unge fastholder hinanden i så gammeldags forestillinger om, hvad mænd og kvinder skal og kan”.

Hvad mener du om kønsrollerne i dagens Danmark? Findes der henholdsvis kvindepligter og mandepligter?

Politiken
Tags: