Tør du ikke binde dig? Her er forklaringen

Tør du ikke binde dig? Her er forklaringen

image title: 
maridav/123rf.com
Du har mødt den dejligste person, og I har det rigtig godt sammen, men når personen spørger om I skal være kærester, så får du en følelse af angst. Du ved typisk ikke rigtig hvorfor. Men en ting er sikkert, du er ikke alene.

Hvis denne situation lyder bekendt, så lider du af forholdsangst. Hvilket er angsten for at binde sig til et andet menneske. Flere og flere lever og stifter familie alene, så angsten for at blive såret eller bare binde sig til et andet menneske er et stigende problem.

Magasinet Woman har talt med psykolog Maja Vain Gilbert, der er leder af UngTerapi, om hvilke former for forholdsangst der findes, og hvad du kan gøre for at komme angsten til livs.

Ifølge psykologen er en typisk grund til forholdsangst, at man før er blevet såret eller har været længe om at sørge over et tidligere forhold, og derfor har valgt at lukke alle følelser ude.

Hertil er det ifølge Maja Vain Gilbert vigtigt at træffe en beslutning om at komme videre og være åben for nye muligheder – andre kan også være gode for dig. Psykologen påpeger også, at det er vigtigt at få reflekteret over sit tidligere forhold og få snakket ud om mulige problematikker med venner og familie. Det er vigtigt, at overbevise sig selv om at kunne stole på nogen igen, skriver Woman.

LÆS OGSÅ: Dyrk sex og undgå rynker

Et andet problem kan være de høje forventninger. Vi drømmer alle om den perfekte partner, men findes perfekt?

Ifølge Maja Vain Gilbert dukker problemet op, når idéen om forelskelsen bliver afgørende for, om du tænker, at personen er den rette. Psykologen giver eksempelvis datingenapps som Tinder skylden. På denne app power-dater vi på en måde, der ikke skaber rammerne for en naturlig forelskelse. Vi kommer simpelthen til at tænke, før vi føler.

Psykologen mener hertil, at det er vigtigt at finde ud af, hvad man søger i et parforhold. Følelser kan skifte fra den ene dag til den anden, og en udeblivende forelskelse er ikke ensbetydende med, at du ikke har fundet den rette. Se personen an i noget tid, inden du beslutter at han eller hun ikke er god nok til dig.

Et tredje problem, som kan indikere forholdsangst er tilknytningsproblemer. Det kan være lidt mere alvorligt en de to ovenstående eksempler, hvis du er en person, som ikke kan knytte dig til andre mennesker eller lukke andre mennesker ind i dit liv. Hertil foreslår Maja Vain Gilbert, at du søger professionel hjælp: ”Har du altid haft problematiske forhold til venner, familie og andre kærester, og er du for eksempel enormt følsom og meget bange for at blive forladt, bør du opsøge professionel hjælp, hvis det er et problem i dit liv, ” siger Maja Vain Gilbert til Woman.

Det kan være svært at finde den perfekte partner i en digitaliseret verden, hvor facaden på eksempelvis de sociale medier nærmest altid er perfekt. Gør brug af Maja Vain Gilberts råd til at finde den rette partner.

Har du eller har du nogensinde haft svært ved at binde dig?

​Woman
Tags: 
Nøgleord: