Tag på ferie og undgå fængsel

Tag på ferie og undgå fængsel

image title: 
Foto: Scott Betts/123rf.com
Hele 34 procent af alle dømte kriminelle mødte sidste år ikke op, den dag afsoningen af deres fængselsstraf begyndte, og selvom det kan lyde mærkværdigt, kan det faktisk betyde, at de slipper for at ruske tremmer.

Det skyldes, at fængselsdomme kan forældes, hvis man opholder sig i udlandet i et bestemt antal år. Er man eksempelvis dømt til under et års fængsel, er dommen forældet efter fem år uden afsoning, mens man skal holde sig væk i mindst ti år for at undgå fængsel på op til fire år.

Af den årsag har mange kriminelle valgt at tage på en forlænget ferie i udlandet, og selvom 188 personer i skrivende stund er efterlyst af det danske politi via Interpol, fordi de er udeblevet fra afsoning, kan de frit vende tilbage til Danmark igen efter en rum tid.

LÆS OGSÅ: Se DF’s nye valgvideo!

Ifølge professor i strafferet, Lars Bo Langsted, kræver det blot, at landet man opholder sig i, ikke har en udleveringsaftale med Danmark, eller at man er dømt for noget, som ikke er ulovligt i det pågældende land.

De nuværende regler har medført kritik fra både Venstre og Dansk Folkeparti, ikke mindst fordi det også viser sig, at hverken politiet eller kriminalforsorgen fører statistik over, hvor mange dømte, der aldrig får afsonet deres straf.

”Det er jo dybt krænkende for retsbevidstheden, ja faktisk en skandale, at politiet ikke har styr på det her,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til Metroxpress, og han bakkes op af SF’s Karina Lorentzen:

”Det holder overhovedet ikke. Folk skal selvfølgelig afsone deres straf.”

Bør reglerne ændres? Hvem har ansvaret for at få retsforfulgt de kriminelle?

Metroxpress
Tags: