Tager du kosttilskud? Derfor skal du passe på

Tager du kosttilskud? Derfor skal du passe på

Ifølge en analyse som DTU Fødevareinstituttet står bag, tager seks ud af ti danskere kosttilskud som fiskeolie, hvidløgskapsler, calcium og så videre.

Er du en af dem, der bruger penge på forskellige kosttilskud, mener Anja Pia Biltoft-Jensen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet, at du burde overveje at bruge dine penge på noget andet i stedet for.

”Hvis man spiser en almindelig sund og varieret kost, er det unødvendigt at tage kosttilskud,” udtaler hun til Ritzau FOKUS.
Hun bakkes op af overlæge Christian Gluud, der er leder af Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet.

”Der er ikke noget, der tyder på, at du bliver sundere eller lever længere af at tage et kosttilskud. Tommelfingerreglen er: Lad være, med mindre du spiser meget ensidig kost eller har fået at vide af din læge, at du mangler vitaminer eller mineraler, fortæller han.

Som det er nu, er der ingen anbefalinger i Danmark om, at den almindelige befolkning skal tage kosttilskud, da de fleste danskere får nok vitaminer og mineraler gennem deres kost.

LÆS OGSÅ: Medicinsk cannabis lovligt i Danmark i 2018

Ifølge Anja Pia Biltoft-Jensen skal man heller ikke regne med, at du er på den ’sikre’ side, hvis du tager kosttilskud.

”Det er aldrig bevist, at kosttilskud fremmer sundheden eller forebygger sygdomme. Men det er dokumenteret at sund kost med frugt, grønt, fuldkorn og fisk forebygger diverse livsstilssygdomme,” forklarer hun og fortsætter:

”Så hvis man vil være på den sikre side, skulle man hellere tage et ekstra stykke frugt eller grønt.”

Christian Gluud, der har forsket på området, forklarer desuden, at resultaterne på hans studier konkluderer, at et for højt indtag af A-vitamin, E-vitamin og betacaroten kan give højere dødelighed.

”Det ser ud til, at disse kosttilskud kan accelerere hjerte-kar-sygdomme og kræftsygdomme,” siger han.

Han råder til, at man holder sig fra disse kosttilskud, med mindre ens læge har givet besked om andet.

Man anbefaler dog, at personer over 70 år og plejehjemsbeboere tager D-vitamin og calcium. Desuden viser en undersøgelse fra DTU, at 34 procent af voksne mænd får for lidt D-vitamin. Så hvis man ikke får så meget sol kan et tilskud af D-vitamin godt være en god idé at bruge sine penge på.

Hvilke kosttilskud tager du?

BT
 
Tags: