Tandlægebesøg: Har du styr på din farve?

Tandlægebesøg: Har du styr på din farve?

image title: 
Foto: mishoo/123rf.com
Det er nu mere end et år siden, at Sundhedsstyrelsen besluttede et nyt system for tandlægepatienter, der skulle inddele dem i grøn, gul eller rød kategori. Men nye tal fra Deloitte viser, at 41 procent af danskerne ikke kender til deres farve, og yderligere 15 procent har slet ikke været til tandlægen i de seneste år.
 
”Kort fortalt går farvesystemet ud på at inddele patienterne i kategorier alt afhængig af deres tandsundhed. Grøn betyder ingen aktiv sygdom i tænderne, gul betyder aktiv sygdom, som man selv har mulighed for at afhjælpe, mens rød er for de patienter, som kræver løbende behandling,” siger partner i Deloitte, Sten Peters.
 
Formålet med denne kategorisering er at sikre bedre forebyggelse hos dem, der har mest brug for det, men at undgå en masse unødvendige konsultationer for de patienter, der ikke har behovet.
 
Det er især de yngre generationer, der ikke har været i dialog med tandlægen, og hele 52 procent ved ikke, hvilken farvekategori de tilhører.
 
LÆS OGSÅ2025-plan vil ramme børnefamilier hårdest
 
”De nye tal viser, at hver fjerde voksne dansker går mindre til tandlæge i dag end for fem år siden. Set i det perspektiv er farvesystemet en god måde at komme i dialog med patienterne. Derfor er det også ærgerligt, at så få har hørt om det,” siger Sten Peters.
 
Men selvom tandlægerne støtter systemet, er ordningen blevet kritiseret for at være for dyr, da regeringen har undervurderet landets behov for tandpleje. Ifølge en opgørelse fra Danske Regioner, er hele 72 procent af danskerne havnet i gul zone, hvilket betyder, at de får tilskud til behandling mere end én gang årligt.
 
”Det virker jo enormt voldsomt, at 80 procent af danskerne har en aktiv tandsygdom. Så enten er der noget helt galt med de kliniske retningslinjer, eller også er der noget helt galt med den måde, man vurderer danskernes tandsundhed,” siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen (S), til Politiken tilbage i maj.
 
Tror du, at dette system vil bidrage til bedre tandsundhed i Danmark