Tidligere ansatte står frem om krænkelser i lufthavnen

Tidligere ansatte står frem om krænkelser i lufthavnen

image title: 
Foto: 123rfaurinko
De seneste dage er en række sager om seksuelle krænkelser i Københavns Lufthavns sikkerhedskontrol kommet frem. 

Klagerne kommer fra kvinder, der har følt sig krænket, når de blev kropsvisiteret i sikkerhedskontrollen. 

Men de mange sager kommer ikke bag på tre tidligere sikkerhedsansatte, som TV2 har talt med. Alle tre bekræfter, at nogle mandlige medarbejdere, går over stregen, når de tjekker buksekanten eller overkroppen på kvindelige flyrejsende. 

Masi Karbalaei var ansat i sikkerhedskontrollen i fem år, indtil hun i 2012 blev fyret. Hun gik ned med stress efter at have anmeldt en mandlig kollega for sexchikane - en sag som senere blev anerkendt i Arbejdsskadestyrelsen. 

Hun fortæller, at en lille gruppe mandlige sikkerhedsvagter konsekvent overtrådte reglerne for kropsvisitation. Nogle gik endda så langt som til at sætte metaldetektoren i gang med vilje, når kvinder passerede, for at komme til at visitere dem. 

“Det kan man gøre ved at give den et lille skub eller ved at stille sig tæt op af den med en mobiltelefon i lommen, så den bipper,” fortæller Masi Karbalaei, som afviser, at hun forsøger at hævne sig på lufthavnsledelsen efter sin fyring.

LÆS OGSÅ: 15-årig anholdt for bombetrussel i lufthavnen

Birgitte Rem, der også tidligere har været ansat i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn, bekræfter den systematiske chikanering af kvindelige flyrejsende.

“Jeg har faktisk oplevet, at hvis der kommer en pæn kvinde ind, så har en af mine kollegaer sagt: "Hende vil jeg gerne tage, hende vil jeg gerne håndsøge”, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Birgitte Rem blev i maj fyret fra sit job - ligeledes efter en sag om sexchikane.

“Nogle af de her kolleger går simpelthen over grænsen. De går for langt ned i trusserne. De går for meget ind på barmen,” siger Birgitte Rem.

En mandlig, tidligere ansat, der ønsker at være anonym, genkender ikke den systematiske krænkelse, men han har oplevet, hvordan nogle går over grænsen, når de kropsvisiterer. 

Mens Masi Karbalaei var ansat turde hun ikke konfrontere sine kolleger med deres krænkelser, ligesom hun ikke gik til ledelsen af frygt for at blive frosset ud. Det fortryder hun i dag. 

“Jeg ærgrer mig over, at jeg på daværende tidspunkt ikke åbnede munden og sagde noget. Så kunne det være, at jeg havde stoppet det her for lang tid siden,” siger Masi Karbalaei.

“Det kan jo ikke passe, at bare fordi man er ansat som security-vagt kan pille, rode og rage, som man har lyst til,” siger hun. 

Har du oplevet sikkerhedsvagter, der går over grænsen? Tror du, at de to kvinder bare forsøger at hævne sig efter at være blevet fyret? 

http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2015-08-14-tidligere-ansatte-sikkerhedsvagter-befamlede-flyrejsende
Tags: