Tilslutning til dødsstraf styrtdykker i USA

Tilslutning til dødsstraf styrtdykker i USA

image title: 
Foto: Illia Uriadnikov/123rf.com
Netop nu befinder der sig mere end 3.000 fanger på de amerikanske fængslers dødsgange, men det tal kan vise sig at falde markant i fremtiden. Det indikerer en undersøgelse foretaget af den amerikanske tænketank The Pew Research Center.
 
Undersøgelsen viser nemlig, at 56 procent af amerikanerne støtter dødsstraf i drabssager, mens 38 procent er imod, og det er faktisk langt færre end hidtil. Tilbage i 1980’erne og 1990’erne var mere end 70 procent konsekvent tilhænger af dødsstraf.
 
LÆS OGSÅ: Borgerlige vælgere vil indføre dødsstraf
 
Vicegeneralsekretær i Amnesty International Danmark, Trine Christensen, mener, at udviklingen har været undervejs i lang tid, og hun peger på tre årsager til den stigende modstand.
 
Det startede for cirka 15 år siden med nogle sager i staten Illinois, hvor en guvernør blev afsløret i at have indflydelse på strafudmålingen, hvilket søsatte en bevægelse mod dødsstraf og efterfølgende frifindelse af 150 dødsdømte fanger.
 
Derudover har DNA-beviset været med til at frifinde uskyldigt dømte fanger, der havde siddet på dødsgangen i flere årtier, mens den tredje grund er en nyligt opstået strid om henrettelsesmetoderne.
 
LÆS OGSÅ: Amerikansk delstat: Skydning er humant
 
Den bunder i, at det danske medicinalfirma Lundbeck ikke længere vil sælge det stof, der bruges til henrettelse med dødssprøjte, til amerikanske fængsler.
 
Stoffet er sidenhen forsøgt kopieret uden den store succes, hvilket har resulteret i timelange, smertefulde henrettelser. Derfor overvejer flere stater alternative metoder, heriblandt gaskamre og skydning – sidstnævnte blev indført i Utah i sidste måned.
 
Hvilken metode mener du, man bør benytte sig af? Er der tilfælde, hvor dødsstraf kan forsvares?
 
Politiken
 
Tags: