Trætte og fulde bilister er lige farlige

Trætte og fulde bilister er lige farlige

image title: 
Foto: Ion Chiosea/123rf.com
Hvis du er træt, kan du være lige så dårlig til at køre bil som en alkoholpåvirket person.

Til trods for dette har hver tredje af os for nyligt kørt bil, mens vi var trætte. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress.

Undersøgelsen viser også, at hver fjortende har været så træt, at vedkommende har været helt uopmærksom på sin kørsel.

Hos Sikker Trafik siger dokumentationschef, Jesper Sølund, følgende om træthed i trafikken:

“Træthedsulykker er desværre mere alvorlige end andre ulykker. De hører til de farligste ulykker vi har, for reaktionsevnen er voldsomt nedsat,” siger han til metroxpress.

LÆS OGSÅ: Skal det være gratis at køre over Storebælt?

Trætheden er ikke kun farlig, når den får os til at falde i søvn bag rattet, fortæller Jan Ovesen, som er søvnspecialist.

“Når vi har været vågne i 18 timer eller derover, så svarer det til, at vi har en promille på 0,5. Trætheden påvirker vores kognitive funktioner, det vil sige, at vi reagerer langsommere, og vi træffer andre valg, end vi ville have gjort, hvis vi havde sovet nok,” fortæller han.

Han understreger, at vi har brug for syv til otte timers søvn per nat for at fungere optimalt. Hvis ikke, så påvirker det også vores kørsel.

“Vi skal sove syv til otte timer hver nat, men mange undertrykker det behov, fordi de ikke anser søvnen for at være vigtig. Problemet er, at de vænner sig til en tilstand, hvor deres kognitive funktioner er nedsat, og det betyder, at de ikke opdager, at de generelt præsterer dårligere.”

Mærker du trætheden, når du kører bil, er der kun én ting at gøre, ifølge Sikker Trafiks dokumentationschef, Jesper Sølund.

“ Det eneste som hjælper er et kvarters powernap. At åbne vinduerne, skrue op for musikken eller løbe rundt om bilen hjælper slet ikke.”

Bør det være ulovligt at køre bil, hvis man er meget træt, ligesom det er ulovligt at køre i alkohol- eller narkopåvirket tilstand?

MX
Tags: