Troels Kløvedal vil gerne dø inden han bliver lam

Troels Kløvedal vil gerne dø inden han bliver lam

image title: 
mihtiander/123rf.com
Danskerne kender Troels Kløvedal som en ægte sømand, der har rejst og oplevet de syv verdenshave flere gange.

Man kan gøre livet smukt, hvis man tager sig sammen, dropper småbrok, og ikke lader sig underholde af ligegyldige ting, siger Troels Kløvedal, der insisterer på at suge det sidste ud af eventyret i det naturskønne Djursland, hvor han på nuværende tidspunkt har brug for sin kone og plejere døgnet rundt.

”Jeg håber, at jeg dør, inden jeg bliver helt lam, ” skriver Troels Kløvedal til BT i et eksklusivt og rørende mail-interview fra hjemmet på Djursland.

På trods af sin uretfærdige skæbne, er Troels Kløvedal meget afklaret. Hele Danmarks søfarer fortæller BT, at han ikke længere kan tale grundet sygdommen ALS. Derfor kommunikerer han nu med hustruen Else Marie, sine børn, børnebørn og venner via sin iPad.

Troels Kløvedal trækker vejret gennem en respirator, han kan ikke længere tygge sin egen mad og har mistet evnen til at tale. Hvis det stod til ham, så stiller han træskoene inden sygdommen gør ham helt lam.

LÆS OGSÅ: Lisbeth Dahl har ét ønske efter sin død

Men oven i den ubarmhjertige nervesygdom er den 74-årige danske skipper glad og tilfreds med livets oplevelser, som har været skabt af drømme.

”Jeg har opfyldt min formålsparagraf, og der er ikke noget, jeg ville gøre om. Jeg fik børn med de allerdejligste, sejlede jorden rundt med mine venner, og er derfor et bevis på, at drømme er et fantastisk godt afsæt til handling, ” siger den dødsmærkede skipper, der ikke ynker sig selv eller søger medlidenhed, når det handler om sygdommen ALS, som han altså fik konstateret for halvandet år siden.

”ALS er en besynderlig sygdom. Man er sund og raks, og så får man en sygdom, hvor man egentlig ikke føler sig syg. Der er bare kludder i nogle nervebaner. Lidt som en ledning der er klumper i, og hvor strømmen ikke rigtig kan komme igennem, ” skriver Kløvedal til BT fra sin sygeseng.

ALS regnes for en af de mest skrækindjagende sygdomme. Det er en nervesygdom, der langsomt – men sikkert – lammer kroppens muskulatur, så patienten til sidst ikke kan trække vejret og dør.

Hvad synes du om Troels Kløvedal?

​MSN
Tags: 
Nøgleord: