Tusindvis af danskere lider af tabubelagt sygdom

Tusindvis af danskere lider af tabubelagt sygdom

Sponsoreret indhold

For over 27 år siden, var Marianne Hüche ude for en bilulykke, og med skaderne fik hun også en invaliderende sygdom, som hun først nu åbner op for.

”Jeg synes simpelthen, det var så forfærdeligt. Det var så pinefuldt og frygteligt. Derfor skjulte jeg det,” siger hun i Go’ aften Danmark på TV 2, efter hun har stået frem i Politiken.

Ulykken gav nemlig Marianne Hüche skader på ryg og nerver, som gjorde at hun ikke kunne styre sin afføring i ti år.

”I første omgang fungerede min venstre side ikke, som den skulle. Så gik der noget tid, og så blev jeg også meget bevidst om, at jeg ikke kunne holde på hverken urin eller afføring. Jeg kunne simpelthen ikke mærke det, så det kom rent ud sagt i bukserne op til fem-seks gange om dagen, og jeg opdagede det først, når det var for sent,” fortæller Marianne Hüches.

Marianne Hüche lider af afføringsinkontinens, en sygdom som hun ifølge Hvidovre Hospital langt fra er den eneste, der døjer med. De vurderer, at mellem 100.000-200.000 danskere er ramt af sygdommen.

LÆS OGSÅ: Spis dette krydderi og undgå måske kræft

Sygdommen betød, at Marianne Hüches i flere år sjældent forlod sit hjem, da hun altid skulle være i nærheden af toilettet, bruseren og tørt tøj. 

Men efter 10 år skete der pludselig noget, der skulle ændre resten af Mariannes liv.

”Det helt store gennembrud kom en aften, hvor jeg sad og så nyhederne. Der var en ung mand, der havde fået indopereret en neurostimulator. Det er kort sagt en lille boks på størrelse med en pacemaker, der overtager funktionen for nogle af de nerver, som er blevet ødelagt, og giver signaler, når kroppen har urin eller afføring på vej,” forklarer Marianne Hüches. 

Den dag i dag har hun selv fået indopereret en nervestimulator, og hun håber, at hun ved at stå frem, kan hjælpe andre i lignende situation.

”Jeg var meget nervøs for reaktionerne, for det er et meget delikat emne. Men jeg ved også godt, at det er vigtigt at få italesat, at den her lidelse findes, at man ikke er alene med den, og at der er hjælp at hente derude. Før det kommer man ikke videre,” siger Mariane Hüches til TV 2.

Kan du forstå, at Marianne Hüches står frem?

TV 2