Ufødt onkel er far til nyfødt baby

Ufødt onkel er far til nyfødt baby

image title: 
Foto: Chuanpis Labchit/123rf.com
Det var ren lykke, da et amerikansk ægtepar endelig fik deres andet barn, en dreng. De havde været gennem en længere fertilitetsbehandling, hvor kvinden var blevet insemineret med mandens sæd.

Lykken varede dog kort, da en blodprøve viste, at babyen havde en blodtype, der hverken var forenelig med moren eller faren. Det kan dog godt ske i sjældne tilfælde, men for en sikkerheds skyld besluttede de sig for at få lavet en faderskabstest af faren for at være helt sikre på, at han var den biologiske far til barnet.

DNA-testen kom med et kedeligt svar. Han var ikke den biologiske far. Efterfølgende tog parret kontakt til fertilitetsklinikken for at undersøge, om man har forvekslet to sædprøver.

Ægteparret trak deres advokat med ind i sagen. Men det viste sig, at fertilitetsklinikken kun havde insemineret én anden kvinde den dag og sæden kom fra hendes afro-amerikanske mand. Og da den nyfødte dreng ikke var mulat, var en forveksling af prøverne ikke så sandsynlig.

LÆS OGSÅ: Så zombie-serie og dræbte sin ven

Den amerikanske genetiker, Barry Starr, valgte så at grave dybere i sagen, da det slog ham, ar man måske var vidne til et meget sjældent fænomen hos manden. At han er en ’kimære’, hvilket betyder, at da han blev skabt, var han smeltet sammen med en tveægget tvillingebror i den meget tidlige fostertilstand og har udviklet sig til at blive ét individ. Det vil sige, at den ufødte tvillingebror aldrig blev født, men blev til en del af den anden tvillingebrors krop.

Da genetikeren granskede DNA-informationer nærmere fra den fortvivlede ægtemand, fandt han ud af, at den var god nok. 10 procent af de celler, som ægtemanden bærer rundt på, stammede fra den ufødte tvillingebror.

Dette gjaldt også hans sædceller, hvor 10 procent af dem stammer fra et foster, som fik et meget kort liv. Det betyder, at den nulevende ægtemand er et 90/10 menneske, hvor 90 procent af hans DNA stammer fra mødet mellem æg og en sædcelle, og de sidste 10 procent fra en befrugtning mellem et andet æg og en anden sædcelle. Ægteparret kan derfor igen ånde lettet op.

Burde man altid lave en gentest på børn, der er kommet til verden via fertilitetsklinikker?

Politiken