Undersøgelse: Derfor skal du vende dit barn på hovedet

Undersøgelse: Derfor skal du vende dit barn på hovedet

image title: 
Foto: Martin Novak/123rf.com
Børn får ikke rørt sig nok, og bruger i stedet tiden på at sidde stille med tablets eller andre skærme. Vi er blevet alt for fokuserede på at træne børnenes kognition, altså storhjernens udvikling, og har glemt den sansemotoriske udvikling, som styres fra hjernestammen, mener Anne Brodersen, der er motorik- og bevægelseskonsulent ved Vends Motorik- og Naturskole.

”Vi lever i en kultur lige nu, hvor vi stjæler børns leg. Vi sætter dem til alt muligt andet, fordi vi selv har så travlt,” udtaler hun til TV2.

Sammen med læge Bente Pedersen har Anne Brodersen undersøgt 500 børn fra fødsel til de er tre år. De fandt ud af, at mange børn går i stå motorisk, når de er omkring 7-19 måneder. De bliver lettere svimle, kildne og fravælger naturligt lege, hvor disse sanser bliver udfordret.

Det er selvfølgelig de færreste forældre, der gør det bevidst, men faktum er, at det går baglæns med børns motoriske udvikling. Heldigvis er det noget, forældre forholdsvis let kan rette op på, blandt andet via sjov leg.

”Prøv at vende dit barn på hovedet. Hvis barnet bliver helt stiv i kroppen eller ligefrem begynder at græde, så er det fordi balancen ikke er blevet stimuleret nok. Øvelsen kan laves på børn i alle aldre,” råder Anne Brodersen. 

LÆS OGSÅ: Mor med brystpumpe ydmyget i lufthavn

En anden måde, du kan teste dit barns motorik på er at dreje rundt fem gange med barnet. Bliver det rundtosset, skal der fokuseres på træning af motorikken.

Som forældre er der tre motoriske sanser, man skal have fokus på hos barnet. Følesansen, stillingssansen og labyrintsansen.

Ved følesansen skal børn røre og blive rørt, stillingssansen er bevægelse i muskler og led, og labyrintsansen er balance og hovedets bevægelser.

”I alle aldre skal sanserne stimuleres, og træningen er faktisk den samme hele livet. Så man har også godt af den som gammel,” siger Anne Brodersen, og forklarer, at der ikke skal meget til for at træne alle sanserne:

”Børn skal ud og lege. Kort sagt. Det skal være lidt anstrengende for dem. Tag på stranden og i skoven. Løft en sten og tag et insekt op, så barnet kan prøve at holde en bille. Hvis de klarer det uden at kvase den, så er det en fantastisk øvelse.”

Får dit barn rørt sig nok?

TV 2
 
Tags: 
Nøgleord: