Undgå at bruge disse læbepomader

Undgå at bruge disse læbepomader

image title: 
Katarzyna Białasiewicz/123rf.com

Vinter og kulde giver sprukne og tørre læber, der kræver ekstra pleje. Derfor er du måske en af de mange, der bruger læbepomade? Så skal du måske tænke dig om en ekstra gang, inden du køber en ny.

Læbepomader er til forskel for meget anden hudpleje ikke kun i kontakt med din hud, men kan også komme ind i kroppen, når du fugter dine læber.

En stor undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at der er stor forskel på læbepomader, og at prisen er ikke nødvendigvis vejledende. 


I undersøgelsen er læbepomaderne blevet undersøgt for indhold af stoffer, der er allergifremkaldende, kan være hormonforstyrrende eller skadelige for miljøet.

LÆS OGSÅ: Så usundt er det at snooze

Særligt solbeskyttelse i flere af læbepomaderne kan være et problem, da det er mistænkt for at være hormonforstyrrende og miljøbelastende.

Selvom over halvdelen af de testede læbepomader angiver, at der er solbeskyttelse i, er der også flere produkter der indeholder beskyttelse, som ikke er angivet på produktet.

”Som minimum bør læbepomader, der indeholder solfiltre, oplyse tydeligt, at de giver solbeskyttelse, så man let kan vælge det til og fra. Det er jo langt fra nødvendigt altid at bruge en læbepomade med solfiltre, særligt ikke når man tager med i betragtning at flere solfiltre er problematiske,” fortæller Stine Müller, projektleder i Forbrugerrådet Tænk til Jyllands-Posten.

Derudover viser undersøgelsen, at læbepomader fra Tiger og H&M henvender sig til børn af udseende, men indeholder propylparaben, der er mistænkt for at være meget hormonforstyrrende og forbudt i plejeprodukter, der henvender sig til børn under tre år i Danmark.

”Det er rigtig kedeligt, at produkter, der tydeligt appellerer til børn og unge, indeholder stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter, fordi børn og unge, der stadig udvikler sig, er særligt følsomme over for denne type af effekter,” siger Stine Müller.

Brancheforeningens direktør Hanna Løyche mener ikke, at testen siger noget om læbepomades sikkerhed, fordi der ikke er set på koncentrationen af stofferne i læbepomaderne.

”Som forbruger skal man ikke være bekymret over at bruge læbepomaderne. Det er helt urimeligt at hænge helt lovlige og sikre produkter ud på den måde. Når man giver 25 produkter en rød kolbe, signalerer man, at de ikke skal købe dem, og det er efter min mening vildledende og helt forkert, ” fortæller hun.

Forbrugerrådet Tænk Kemi har dog et anderledes syn på undersøgelsens resultater.

”Hormonforstyrrende stoffer fra personlige plejeprodukter som f.eks. læbepomade bidrager til en samlet udsættelse for hormonforstyrrende stoffer. Det tager den nuværende regulering af plejeprodukter ikke højde for. Så selv om det enkelte produkt er lovligt og ikke i sig selv udgør en risiko, så giver det i vores øjne rigtig god mening at styre uden om plejeprodukter med mistænkt hormonforstyrrende stoffer – uanset koncentration – ud fra et ønske om at ville nedsætte ens samlede udsættelse for disse stoffer, ” siger Stine Müller.

Vil du undlade at købe de hormonforstyrrende læbepomader?
 

Se undersøgelsens resultater her

Jyllands-Posten
 


Tags: