Undgå at spise disse farlige E-numre

Undgå at spise disse farlige E-numre

image title: 
Foto: konstantynov/123rf.com
Du står midt i supermarkedet og kigger på spegepølsens E 120, E 250 eller sågar E 300. Du tager måske en helt anden pølse op der ser sundere ud, men den har også en række utydelige antal E-numre.

Men hvad betyder det overhovedet? – og er nogle farligere end andre, eller skal man helt holde sig fra dem?

Selvom det for os almindelige forbrugere kan virke uoverskueligt at finde ud af, hvad vi egentlig putter i munden af forskellige E-numre, har vi forsøgt at klargøre begrebet.

E-numrene er et slags klassificerings-system udarbejdet af EU, der fortæller forbrugeren præcis, hvilke stoffer der er tilsat varen, samt hvilke E-numre der er godkendt.

LÆS OGSÅ: Derfor kan sex kurere din hovedpine

Hovedparten af de godkendte tilsætningsstoffer er harmløse, som for eksempel E 330, som er citronsyre, E 162, der er rødbedefarve, og E 500, som er bagepulver.

Derimod er der andre E-numre, som man skal holde et stærkt udkig efter. Flere af dem kan være kræftfremkaldende.

Et af de godkendte stoffer, som fødevareeksperter advarer imod, at man spiser, er nitrit (E 249 og E 250), der som oftest bliver brugt som konserveringsmiddel og rødt farvestof til kød.

Undersøgelser lavet på dyr viser, at nitrosaminer kan give kræft, og disse stoffer kan dannes ud fra nitrit.

Husker du at kigge på fødevares E-numre?

Vores SOL-bruger ’Natara’ mener på debatten, at vi propper os med E-numre – hvad synes du?
 
Tags: 
Nøgleord: