Utroligt: Kvinde kan lugte dødelig sygdom

Utroligt: Kvinde kan lugte dødelig sygdom

image title: 
Foto: Pixabay
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men på grund af Joy Milnes lugtesans håber forskere nu at kunne udvikle nye Parkinson-test.

Seks år før Joy Milnes mand blev diagnosticeret med Parkinson, begyndte hun at lægge mærke til en særlig duft omkring ham. Til et velgørenhedsarrangement til fordel for Parkinson-bekæmpelse lagde hun igen mærke til lugten. Alle de Parkinson-ramte ved begivenheden havde samme lugt.

Selvom hun har svært ved at sætte ord på den, beskriver Joy Milne duften som moskusagtig. Hun fortalte ved et tilfælde nogle forskere om duften. Herefter blev hendes lugtesans sat på en prøve.

LÆS OGSÅ: Derfor går du i søvne

Seks personer med Parkinson og seks uden, havde en T-shirt på i et døgn. Herefter fik Joy Milnes til opgave at snuse sig frem til de syges T-shirts. Hun gættede rigtigt i 11 ud af 12 tilfælde, og lægerne var imponerede.

Otte måneder senere henvendte det forkerte gæt sig til forskerne. Vedkommende havde fået diagnosticeret Parkinson, og det gjorde, at Joy Milnes altså havde gættet rigtigt i alle 12 tilfælde.

På baggrund af resultaterne mener lægerne nu, at ændringer i huden udskiller en særlig duft forbundet med Parkinson. De håber nu, der kan udvikles nye tests, der kan gøre det muligt at opdage sygdommen tidligere.

Hvad synes du om, man starter en undersøgelse på baggrund af én enkelt kvindes observering?

DR
 
Tags: