Varmepumper - alt du skal vide

Varmepumper - alt du skal vide

Flere og flere vælger at omstille til varmepumpe som deres primære varmepumpe. Det giver da også rigtig god mening, fordi en varmepumpe forbruger markant mindre energi end for eksempel et oliefyr eller elvarme.

Som en positiv sidegevinst er en varmepumpe også betydeligt mere miljøvenlig, hvilket jo er til gavn for os alle sammen.

Sådan fungerer en varmepumpe

En varmepumpe består af to dele. En del, der sidder uden på huset og en del, der sidder inde i huset. Den udvendige del suger luft ind, varmer luften op og fører den videre til enten radiatorer eller gulvvarme, eller til luften i det rum, som den indvendige del sidder i.

Det vil sige, at den udnytter den energi, der er i luften, og bruger den til opvarmningen. Den fungerer også, når det er koldt. Selv i frost vil den kunne levere den fornødne varme.

Jordvarmen udnytter den naturlige varme, der permanent er i jorden i en vis dybde.

De forskellige typer af varmepumper

De tre mest udbredte former for varmepumper er:
  • Luft til vand varmepumper
  • Luft til luft varmepumper
  • Jordvarme
De tre forskellige typer har hver deres måde at arbejde på, og de er derfor mest velegnet til hver sin form for boligtyper. Du kan læse mere på varmepumpe.dk for yderligere information om konkrete varmepumper.

Luft til vand varmepumper egner sig glimrende til helårshuse. Den forudsætter, at der er vandbårne radiatorer eller gulvvarme i huset. Den kan levere varmt brugsvand og varme på varmeapparaterne.

Luft til luft kan ikke være den eneste varmekilde i et helårshus, men den kan være et godt og miljørigtigt supplement. Den er fin til et sommerhus eller en udestue.

Jordvarme er glimrende til helårshuset. Den forudsætter, at der i huset er vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Desuden kræver de slanger, der skal graves ned i jorden på din grund, at der er mindst 300 kvm at brede sig på.

Prisen på installation af varmepumper

Der er temmelig store prisforskelle på, hvad det koster at få installeret en varmepumpe. Forskellen ligger i, hvilken type varmepumpe, det drejer sig om.

Drejer det sig om en luft til luft varmepumpe, så er den ikke ret kostbar at anskaffe og installere. Teknisk er den heller ikke så kompliceret.

I forhold til en luft til vand varmepumpe, så er den noget dyrere i både anskaffelse og installation. Da den skal kobles på nogle vandrør, så er det en lidt mere kompliceret operation. Til gengæld er den så også mere effektiv som varmekilde.

Jordvarmen er en temmelig pebret sag at få anskaffet og installeret. Det kræver dels et større gravearbejde, og dels er der en del teknik forbundet med at få sådan et anlæg installeret. Når først det kører, er det til gengæld meget billigt i drift.

Den miljøvenlige varmekilde

Er bæredygtighed vigtigt for dig, og vil du gerne indrette dig så bæredygtigt som muligt, så er en varmepumpe en måde, som du kan gøre det på.

Opvarmning er nødvendig, og kan det gøres både billigt og bæredygtigt, så er det godt for alle.

Så kan du med bedre samvittighed nyde, at du har varme og varmt vand i din bolig.
Tags: