Videnskab: Du kan faktisk dø af skræk

Videnskab: Du kan faktisk dø af skræk

image title: 
Foto: Pixabay
Der skal ikke herske nogen tvivl: Du kan sagtens dø af skræk! Hvilket vil sige, at du også kan forårsage dødsfald hos andre, hvis du skræmmer dem.
 
Et eksempel på dette kan findes tilbage i 2009, hvor en amerikansk mand blev idømt livsvarigt fængsel, for at have skræmt en 79-årig dame, som han var brudt ind hos, til døde. Den ældre dame blev så forskrækket over at se en fremmed mand i sit hjem, at hun fik et hjerteanfald og døde.
 
Årsagen til, at mennesker kan dø af skræk er, at vi reagerer på faresignaler med den såkaldte “kæmp eller flygt-respons.” Den sætter næsten øjeblikkeligt kroppen i en stresstilstand, så den reagerer hurtigt og handler målrettet. Responsen udløses af hjernen, som via det sympatiske nervesystem sender besked til binyrerne om at udskille stresshormonerne adrenalin og noradrenalin.
 
Hormonerne bliver via blodet ført rundt i hele kroppen og bevirker på den måde blandt andet, at puls og åndedræt stiger, fordøjelsen stopper, og store mængder blod ledes til musklerne. Samtidig nedbryder stofskiftet glukose og fedt, så musklerne kan yde mest muligt.
 
Selvom stressresponsen kan være nyttig i en kritisk situation, så belaster den også kroppen voldsomt. Hjertet er nemlig særligt følsomt over for de store mængder adrenalin, som kan få hjerterytmen helt ud af kontrol. Og hvis dette sker, kan det ikke længere pumpe blodet effektivt rundt i kroppen, og du risikerer derfor at dø.
 
Vil du tænke lidt mere over det, inden du skal til at skræmme en person næste gang?
 
Illustreret Videnskab
Tags: