Video: Han reddede 669 jøder – nu er han død

Video: Han reddede 669 jøder – nu er han død

image title: 
Foto: Youtube
Nicholas Winton drog som 29-årig i slutningen af 1938 til Tjekkoslovakiet, der netop var blevet annekteret af Nazityskland. Her satte han sig for at redde de jødiske børn fra nazityskernes udryddelse ved at sende dem med tog til Storbritannien, hvor børnene blev modtaget af plejefamilier.

Winton arrangerede i alt otte togtransporter, og han reddede i alt 669 børn. Winton har ifølge nyhedsbureauet AP efterfølgende sagt, at man muligvis kunne have nået endnu flere togtransporter, men at det var tidskrævende og krævede både hjælp og økonomisk støtte.

LÆS OGSÅ: Sød historie: Fodboldstjerne indfrier løfte

I 1988 fandt Wintons kone, der i øvrigt var dansker, listen med navne på de i alt 669 børn, som Winton havde reddet. Det førte til, at Winton stod frem med sin historie i BBC-programmet That’s Life. Her havde den engelske tv-station, uden Wintons viden, fået kontakt til flere af de børn, han havde reddet. Det blev et rørende øjeblik, da det gik op for Winton, hvem han var omgivet af.

I 1983 blev Nicholad Winton adlet. Dog ikke for sin helteindsats under Anden Verdenskrig, men for det arbejde han udførte for velgørenhedsorganisationen The Abbeyfield Society, der stiller beskyttede boliger og plejeboliger til rådighed for ældre I Storbritannien.

I går sov Sir Nicholas Winton stille ind på et hospital i den engelske by Maidenhead vest for London, 106 år.

Se den rørende video her:


Hvad synes du om videoen? Var Sir Nicholas Winton en helt ud over det sædvanlige?

Jyllands-Posten
Tags: