Vil ikke dø: læger nægter genoplivning

Vil ikke dø: læger nægter genoplivning

image title: 
spotmatikphoto/123rf.com

71-årige Erik Riisager har til trods for alvorlige hjerte- og nyreproblemer en stor livslyst, og han ønsker at få så meget som muligt ud af den sidste dyrebare del af livet. Derfor ønsker han også genoplivning, hvis han skulle få et hjertestop, men dette nægter lægerne.

”Jeg tænker tit over det i min hverdag og om natten. Rigtigt meget. At man ikke vil genoplive mig, er simpelthen en dødsstraf over et levende menneske, ” fortæller han til TV2 Nord.

I Erik Riisagers lægejournal står der:

”Pt. ikke er kandidat til intensiv behandling og skal ikke genoplives i tilfælde af hjertestop (...)".

Han er meget uforstående overfor, hvorfor han ikke selv kan vælge, hvorvidt han ønsker genoplivning og klagede i efteråret over denne beslutning men uden held.

Patientklagenævnet afviste klagen blandt andet med begrundelsen:
”Lægen kan og bør fravælge behandlingsmuligheder, når patienten ikke har mulighed for helbredelse og er uafvendeligt døende".

LÆS OGSÅ: Er smykkeloven nødvendig? Brugt fire gange på ét år

Læger har også fuld ret til afvise genoplivning, hvis de vurderer, at patienter ikke har mulighed for at overleve mere end få dage eller uger ved genoplivning og når hospitalet ikke kan tilbyde anden behandling.

Aalborg hospital har varetaget en del af Erik Riisagers behandling, men ønsker ikke at kommenterer på den konkrete sag. Men hospitalet fortæller til TV2, at alle vurderinger for behandlinger træffes ud fra et lægefagligt grundlag og i fællesskab med patienten.

Chefkonsulent for Ældre Sagen Margrethe Kähler mener, at læger bedst kan vurdere, hvorvidt genoplivning er meningsfuldt.

”I sidste ende er det kun lægerne, som ved, om der er en overhængende risiko for, at han ender med et dårligt liv - som en grøntsag - hvis han bliver genoplivet, ” siger hun til TV 2.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselotte Blixt mener, at Erik Riisager selv skal have lov til at vælge, hvorvidt han ønsker genoplivning.

”Erik Riisager har en livsgnist og har udtrykt et meget stærkt ønske om at leve. Det psykiske spiller en stor rolle, og jeg ser det som et tegn på, at han kan klare at blive genoplivet, ” siger hun.

Erik Riisager er heller ikke i tvivl om, hvad han ønsker, men er fortvivlet over hans begrænsede muligheder.

”Jeg er meget uforstående over for det. Jeg ved godt, at mit helbred ikke er, som det skal være, og at det skranter. Men jeg prøver at komme igennem i livet hver dag. I medgang og modgang,” siger Erik Riisager til TV2.

Skal lægerne bestemme om, Erik Riisager kan genoplives?

TV2

TV2,
 


Tags: 
Nøgleord: