Vildt forslag: Få fri på mor og fars første sygedag

Vildt forslag: Få fri på mor og fars første sygedag

image title: 
obencem/123rf.com
Til december udveksles kravene til overenskomstforhandlingerne på den offentlige område, og her mener formand for fagforbundet FOA Dennis Kristensen, at ældresagens forslag om ’bedstes første sygedag’ bør tages op til overvejelse igen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Helt konkret ønsker Dennis Kristensen at indføre en såkaldt ’fritvalgskonto’, der skal gøre det muligt at bruge omsorgsdage til anet end at passe sine syge børn, eksempelvis til at passe sine syge forældre.

”Familieliv er ikke kun børn, det er også ældre. Jeg tror, at vi er derhenne, hvor en række organisationer vil være med til at rejse kravet,” fortæller Dennis Kristensen til Kristeligt Dagblad.

Forslaget om ’bedstes første sygedag’ er ikke en nyhed og har flere gange været oppe og vende i medierne med ældresagen som forkæmper. Men tidligere har forslaget ikke fået stor politisk opbakning.

LÆS OGSÅ: Se om du bør få influenza-vaccine

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted mener ikke, at ’bedstes første sygedag’ umiddelbart er noget som Folketinget skal blande sig i.

”Hvis der er nogen, der kan få det med i overenskomsten, er det da alle tiders. Men det er ikke noget, vi blander os i,” siger Bent Bøgsted til Kristeligt Dagblad.

Dennis Kristensen er optimistisk og mener slet ikke, at det er utænkeligt, at der kommer et overenskomstkrav, som vil tilgodese muligheden for at få fri til at passe syge forældre.

”Mit bedste bud er, at vi kommer til at se overenskomstkrav, som retter sig mod midtergruppen. For eksempel i form af omsorgsdage, som kan bruges på børnebørn eller i forbindelse med, at man for eksempel skal være med til møde om visitation til hjemmehjælp til sine forældre,” siger Dennis Kristensen til Kristiligt Dagblad.

Forslaget bakkes op af Alternativet, hvis Familieordfører Carolina Magdalene Maier forklarer:

”Vi barsler også med en familiepolitik, hvor vi kigger lidt den anden vej rundt og ser på, hvordan bedsteforældrene kan hjælpe mere til, så forældrene ikke er så stressede. Faktisk kommer vi til at foreslå, at bedsteforældre også kan tage en omsorgsdag, når børnebørnene er syge. Tit er forældrene stressede, og karrieren er på toppen, så hvis en bedsteforælder kunne tage sygedage, tror jeg, det ville lette noget,” siger hun.

Hvad tænker du om ’bedstes første sygedag’?

Kristeligt Dagblad
Tags: 
Nøgleord: