Ville du få et barn med Downs?

Ville du få et barn med Downs?

image title: 
Foto: Denys Kuvaiev
For 14 år siden, da Susanne Udengaard fra Horsens for første gang blev mor, var nakkefoldsscanningen endnu ikke indført, og det kom derfor som en stor overraskelse, at hendes nyfødte datter, Emilia, havde Downs syndrom.

I begyndelsen følte Susanne Udengaard sig meget angst, og hun var ked af det, fortæller hun.

”Det var enormt angstbetonet, fordi jeg ikke vidste, hvad jeg gik ind til. Jeg var ked af det på hendes vegne, fordi jeg tænkte, hvad der skulle blive af hende. Det vidste jeg jo ikke”

Det ændrede dog ikke på hendes kærlighed til Emilia.

”Men hun blev om end endnu mere min øjesten, fordi jeg vidste, at jeg virkelig skulle tage mig af hende,” fortæller Susanne Udengaard.

LÆS OGSÅ: For fed til kærlighed? 

Hun fortæller, at hun formentlig havde fået en abort, hvis hun på forhånd havde vidst, at Emilia ville blive født med Downs syndrom.

”Det, du ikke ved, hvad er, kan være meget svært at forholde sig til. Mange mennesker er bare bedst til det trygge,” fortæller hun.

I dag kan hun dog slet ikke forestille sig et liv uden Emilia. På trods af udfordringer er der nemlig også rigtig mange glæder og fordele forbundet med det, understreger hun.  

”Hun skaber enormt meget livsglæde, for hun er ikke så påvirket af, hvad andre tænker og synes. Hun lever i nuet, og det synes jeg er en enormt god egenskab,” fortæller Susanne Udengaard.

Emilia har også en positiv indvirkning på sine mindre søskende, påpeger hun.

”Hendes søskende har en enorm stor omsorg. De er enormt hjælpsomme over for andre mennesker, og de har en større forståelse for, at tingene er anderledes. De lærer også at sætte pris på de små ting og glæder sig over de ting, der lykkes,” siger hun.

Hvad ville du gøre, hvis du vidste, at dit ufødte barn ville få Downs syndrom?

BT
Tags: 
Nøgleord: