Zandra fra Tøndersagen: Derfor er jeg muslim

Zandra fra Tøndersagen: Derfor er jeg muslim

image title: 
Foto: Ravil Sayfullin/123rf.com
Torsdag viste TV 2 dokumentaren ’Pigen fra Tøndersagen – min historie’. Men siden optagelserne til programmet stoppede, er der sket en markant ændring i den unge piges liv.

Hun har nemlig valgt at blive praktiserende muslim og bærer både tørklæde og muslimsk klædedragt:  

”Det kan godt være, at der er nogle, der synes, det er underligt. Men det er der ikke noget at gøre ved. Det er min tro, og den er jeg stolt af,” siger Zandra Berthelsen i et interview med TV 2.
 
Hun forklarer, at Islam er med til at give hende struktur i sit liv, hvilket hun har savnet.
 
Derfor er hun også begyndt at komme i en moské og breder flere gange dagligt et bedetæppe ud ved siden af sin seng for at bede sine bønner.
 
”Faktisk er det lidt over et år siden, jeg konverterede til islam. Men tidligere var jeg ikke 100 procent sikker på, at det var den vej, jeg skulle gå. Det er jeg nu. Derfor har jeg besluttet mig for at gå tildækket.”

Til spørgsmålet om, hvorfor hun er begyndt at gå med tørklæde forklarer hun:
”Det er en beslutning, som jeg føler er rigtig god for mig. Det lyder måske som en kliché, men jeg føler mig tættere på Allah, hvis man kan sige det på den måde.”

Zandra Berthelsen mener selv, at Islam giver hende noget, som hun har manglet tidligere.

”Med det liv jeg har levet, har jeg brug for et liv med struktur. Og det får jeg gennem islam. Her får jeg også noget at leve op til og noget at lever efter. Det hjælper mig på rigtig mange måder, og det styrker min identitet. Jeg føler mig mere sikker på mig selv.”

Siden april har Zandra Berthelsen boet på et opholdssted for psykisk sårbare, men i starten af november flyttede hun hjem til sin et-værelses lejlighed, hvor hun bor med sin kat og fem killinger.

”Jeg har det rimelig godt lige nu. Jeg er glad for at være væk fra opholdsstedet. Jeg har i lang tid ikke rørt hårde stoffer. Og nu skal jeg bare lære at stå på egne ben,” siger hun.

Hun fortæller også, at det til gengæld ikke går så godt i skolen. Hun var ellers begyndt på sit andet år i HF, men føler sig ikke særlig tilpas i sin klasse, og overvejer derfor at tage noget af studiet som selvstudie.

LÆS OGSÅ: Alarmcentral svigter bange kvinde

I TV 2-programmerne fortæller den unge pige, hvor meget det betyder for hende, at få en studentereksamen. Men selvom det ikke går efter planen lige nu, så har Zandra Berthelsen ikke mistet modet.

"Jeg håber da stadig, det lykkes. Men hvis jeg ikke kan klare at gøre det færdigt på én gang, så er det også okay. Hellere små skridt i den rigtige retning, end at hele læsset vælter på én gang, fordi jeg presser mig selv for hårdt.”

Der er sket meget i Zandra Berthelsens liv, siden man i starten af oktober lavede de sidste optagelser til dokumentarprogrammerne, men som hun også selv fortæller, så har hendes liv ændret sig meget på kort tid gennem hele hendes liv:

”Nogle gange kan mit liv ændre sig fra time til time. Det kan godt være hårdt. Jeg savner på mange måder en mere stabil tilværelse.

Men sådan er det altså at være mig, og jeg tror det handler meget om det, jeg oplevede som barn. På en måde kan man måske sige, at det er en naturlig reaktion på en totalt fucked up barndom,” siger Zandra Berthelsen.

Hvad synes du om, at Zandra Berthelsen står frem og fortæller sin historie?

TV2.dk
Tags: 
Se debatter